diumenge, 30 de desembre de 2012

Demà és 31 de desembre, el darrer dia de l'any i sempre ens ve a visitar un personatge molt important, l'home dels nassos. Aquí us deixem un escrit que ens explica la seva història i trambé una adreça perquè demà el pugueu trobar per Barcelona.


Dibuix del setmanari Lo Xanguet, de 1867


El capgròs de Tarragona, pionerL'Home dels Nassos de Barcelona


El 31 de desembre, la canalla de nombroses poblacions catalanes busca l’Home dels Nassos, un personatge imaginari que posseeix tants nassos com dies té l’any. En algunes poblacions, aquest innocent engany infantil es trenca quan es topa amb el capgròs que encarna aquest personatge de l’imaginari popular català que simbolitza l’any.

El matí del 31 de desembre, mentre s’esmorza, molts pares expliquen als seus fills i filles que avui, si s’hi fixen, poden veure pel carrer un personatge que té tants nassos com dies té l’any. Els xics i xiques no entenen aquest joc de paraules i se’ls fa creure que aquest dia poden veure un ésser terrible, una espècie de monstre de 365 nassos. Incrèduls, els infants es passen el matí cercant aquest personatge i sovint se’ls demana si ja han vist l’Home dels Nassos, en un intent per allargar l’engany.

En moltes poblacions, són els avis o els padrins qui porten finalment els néts a veure l'Home dels Nassos. L'aparició del personatge s'identifica amb un espai molt concret del municipi: a Barcelona, per exemple, l'Home dels Nassos es va a veure aprop del mar, al Pla de Palau, a la Llotja, mentre que a Palma aquest espai és la plaça de Cort, a Tarragona la Rambla i a Vila-real els portxes. (Tot i que amb el creixement de les ciutats la cosa ha canviat una mica és important recordar quins eren els emplaçaments originals on s'anava a veure aquest personatge). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada